logo
  • Olika företagslån
    • Företagslån småföretag
    • Företagslån nystartat företag
    • Företagslån Enskild firma
    • Företagslån till handelsbolag
    • Företagslån aktiebolag
    • Företagslån utan UC
    • Företagslån ränta
    • Företagslån utan säkerhet
    • Företagslån utan borgen
    • Uppstartslån för nyföretagare
    • Brygglån: Så funkar det och vad du bör tänka på
  • Nyheter
  • Kontakta oss
Innehåll
  1. Nystartslån för företagare
  2. Vad är ett nystartslån för företag?
  3. Bör mitt nystartade företag ta ett lån?
  4. Tips som kan hjälpa dig att säkra ett nystartslån
  5. Så kan du jämföra nystartslån från olika långivare
  6. Att tänka på när du lånar pengar till ditt företag
  7. Vanliga frågor och svar

Nystartslån för företagare

Senast uppdaterad: Januari 19:e, 2023 | Av Johan Alfredsson  | Ekonomi Skribent 

Foretagslan 8 2023 | Företagslån.nu

Med ett nystartslån kan du starta upp ditt nya företag utan att behöva resa pengar på något annat sätt. Det kan vara svårt för nystartade företag att få företagslån, kreditlinor och tillgång till andra former av finansiering. Detta är egentligen inte särskilt konstigt då långivarna inte har tillgång till så mycket information om ditt företag. De vet till exempel inte vilken omsättning eller lönsamhet företaget förväntas kunna uppvisa framöver.

Det betyder dock inte att det är omöjligt att kunna låna pengar till ett nystartat företag. De långivare som erbjuder nystartslån är nämligen ofta ganska flexibla i sin bedömning av din kreditvärdighet. Till exempel kanske du tidigare har drivit ett annat företag där u kan visa prov på en betydande omsättning och hög lönsamhet? I sådana fall kan du använda denna data till din fördel när du förhandlar med långivaren om ett lån till ditt nya företag.

Dessutom kan du gå i personlig borgen för lånet och därigenom sänka kreditrisken för långivaren. Alternativt kan du välja att ta in en affärspartner i ditt företag som är välkänd i branschen och som kan gå i god för dig. Det viktiga är att du själv är lite flexibel och kreativ när du diskuterar dina möjligheter att få långa pengar med olika långivare.

Vad är ett nystartslån för företag?

Ett nystartslån är ett företagslån för företag som är nystartade. Dessa företag har vanligtvis en begränsad affärshistorik, om ens någon. Därför är det viktigt att du sonderar terrängen hos långivare som erbjuder just denna typ av lån och som specialiserar sig på nystartsföretag. Ditt utbud av finansieringsmöjligheter kommer sannolikt vara ganska begränsat. Du bör därför försöka plocka den lite lägre hängande frukten istället för den som hänger alltför högt upp i trädet.

Bör mitt nystartade företag ta ett lån?

Det korta svaret är att det beror på. Det finns flera fördelar för nystartade företag att låna pengar. Till exempel kan det vara väldigt svårt att finansiera uppstarten av verksamheten utan ett startkapital. I de allra flesta fall behöver nämligen företag en startbudget för att komma igång och kunna starta upp sin verksamhet.

Om du har tänkt starta ett aktiebolag kan du även behöva ytterligare kapital utöver det som ryms inom startbudgeten. Du kan behöva låna en liten slant för att kunna finansiera det startkapital som krävs. Så är inte fallet för andra bolagsformer såsom enskild firma eller handelsbolag. Men även företag som drivs på dessa sätt behöver startkapital för att kunna köpa in kontorsmaterial och inventarier samt göra investeringar.

Dessutom är det viktigt att du särskiljer din privatekonomi från företagets ekonomi. Detta gäller inte minst om du driver ditt företag som ett aktiebolag eller om företagets drivs tillsammans med andra personer. Därmed kan det vara fördelaktigt att låna pengar från en långivare istället för att använda dina egna besparingar för att finansiera uppstarten.

Tips som kan hjälpa dig att säkra ett nystartslån

Generellt sett kommer långivarna titta lika mycket på din personliga kreditvärdighet och ekonomi som på företagets dito. Detta beror på att ditt nystartade företag förmodligen inte har särskilt mycket ekonomisk data att visa upp på grund av den korta historiken. Därmed kan det också vara svårare för nystartade företag att beviljas lån än vad det är för företag med en lite längre historik. Men genom att långivarna skiftar fokus till din privatekonomi ökar dina möjligheter att få låna pengar till din nystartade verksamhet.

För att kunna säkra ett nystartslån till ditt företag är det viktigt att du har dessa saker i ordning när du ansöker om lånet:

  • Affärsplan. I brist på gott om ekonomisk data blir affärsplanen desto viktigare när en långivare ska bedöma ditt företags bärighet. Långivaren vill kunna försäkra sig om att företaget faktiskt har förmågan att betala tillbaka skulden. Därmed är det viktigt att du har tagit fram en bra och utförlig affärsplan som bland annat inkluderar en prognos för framtida intäkter och utgifter.
  • Startbudget. Det är viktigt att du har en budget som visar hur de pengar som du lånar ska användas. Du behöver veta dels hur mycket pengar du ska låna samt exakt hur dessa ska spenderas. Här är det viktigt att du med tydlighet kan motivera varför du behöver ta ett nystartslån och hur vägen mot lönsamhet ser ut för ditt företag.
  • Säkerheter. Detta är tyvärr någonting som endast en liten minoritet av alla nystartade företag kan erbjuda långivaren. Men om du har säkerheter att ställa för lånet är detta såklart till din fördel. Om sådana saknas kan du istället gå i borgen för lånet och detta blir då en säkerhet för långivaren. För att detta ska vara möjligt är det viktigt att du har en god privatekonomi samt att du helst inte har en skuld hos Kronofogden sedan tidigare.
  • Referenser. Om du inte redan har en etablerad bankkontakt och är känd sedan tidigare av banken kan referenser vara bra att ha. Dessa är personer som långivaren kan ringa upp och som talar gott om dig. Personerna ifråga bör förstås vara affärskontakter, tidigare arbetsgivare och liknande snarare än familj och vänner.

Så kan du jämföra nystartslån från olika långivare

När du jämför nystartslån från olika långivare kan du väga dessa mot varandra med hjälp av dessa tips:

  • Ta hänsyn till långivarens krav på omsättning och verksamhetsår. Ett nystartat företag har som bekant inte en särskilt lång historik. Därför är det viktigt att du försöker hitta långivare som erbjuder nystartslån till företag med färre verksamhetsår bakom sig. Dessutom bör du säkerställa att ditt företag uppfyller de krav på omsättning som långivarna ställer på sina låntagare.
  • Bestäm dig för huruvida ett lån eller en kredit vore lämpligast. Du bör även ta hänsyn till hur du får tillgång till pengarna. När du tecknar ett företagslån får du en större klumpsumma utbetald till ditt företagskonto. Men du kan även välja att teckna en kreditlina och på så vis få tillgång till en kredit att använda vid behov. Bägge dessa alternativ kan vara användbara för dig som driver ett nystartat företag.
  • Ta lånevillkoren och flexibiliteten i beaktande. Alla långivare som erbjuder nystartslån till företag har sina egna villkor vad gäller återbetalning. Vissa aktörer är dessutom lite mer flexibla än andra i detta hänseende. En större flexibilitet kan vara att föredra då nystartade företag ofta är lite mer oberäkneliga sett till kassaflöde och likviditet. Ta därför reda på vad som gäller i fallet med den långivare som du är intresserad att teckna ett företagslån hos.
  • Var uppmärksam på eventuella extra avgifter. Vissa långivare lånar ut pengar till företag utan uppstartsavgifter, förseningsavgifter och andra avgifter. Andra är istället lite mer frikostiga när det kommer till att debitera sina kunder för avgifter som dessa. Därför är det viktigt att du tar reda på hur långivarens avgiftsstruktur ser ut samt att denna passar dig och ditt företag. Tänk på att inkludera alla avgifter för att kunna göra rimliga jämförelser och fatta bättre beslut.
  • Tänk även på andra faktorer som exempelvis kundtjänst. Om du har hittat en långivare som är beredd att låna ut pengar till ditt nystartade företag till rimliga villkor kan du lätt vilja teckna lånet så fort som möjligt. Men istället för att göra detta bör du stanna upp och tänka till lite grann innan du skrider till verket. Väg gärna in även andra faktorer i ditt beslut, såsom långivarens kundtjänst för att ta ett exempel. Detta är trots allt en faktor som kan göra stor skillnad lite längre fram i tiden när du till exempel vill kunna omförhandla avbetalningsplanen eller ställa viktiga frågor.

Att tänka på när du lånar pengar till ditt företag

Som vi tidigare har nämnt är det viktigt att du särskiljer din ekonomi från ditt företags dito. Det finns också en viktig skillnad att känna till beroende på om du ska driva ett aktiebolag eller en enskild firma. Vi syftar då på betalningsansvaret – i ett aktiebolag är bolaget en egen juridisk person vilket inte är fallet med en enskild firma. Du som enskild näringsidkare är istället personlig ansvarig för din enskilda firmas ekonomiska förehavanden.

Därmed kan det vara lite mer riskfyllt att låna pengar till en enskild firma. Å andra sidan är sannolikheten hög att du som driver ett aktiebolag kommer behöva gå i personlig borgen för ditt nystartslån. Så i slutändan behöver denna skillnad inte vara direkt avgörande.

Vanliga frågor och svar

Vad är ett nystartslån?

Ett nystartslån är ett begrepp som ibland används för att beskriva privatlån som hjälper konsumenter att få sin privatekonomi på fötter igen. Men här syftar vi istället på företagslån som gör det möjligt för nystartade företag att finansiera sin verksamhet.

Vad händer om jag inte beviljas ett nystartslån?

Många nystartade företag kan bli beviljade ett nystartslån på ett eller annat sätt. Men du behöver inte misströsta om så inte är fallet i just ditt fall. Det finns även andra sätt att finansiera ett nystartsföretag, såsom genom en kreditlina eller via factoring.

Vilka andra alternativ finns det till att teckna ett nystartslån?

Om du inte kan beviljas ett företagslån eller en kreditlina kan du överväga alternativa finansieringar. Till exempel kan du finansiera ditt nystartade företag genom att låna pengar av familj eller vänner. Du kan också använda crowdfunding som ett alternativt sätt att resa kapital.

Företagslån.nu använder vi oss av cookies. Cookies ger användaren en bättre användarupplevelse och genom att använda dig av vår tjänst så godkänner du villkoren och cookiepolicyn.
footer-logo
  • Långivare
    • Almi
    • Aros Kapital
    • Fedelta
    • Mynt
    • Capcito
    • Corpia
    • Ponture
    • OPR Företagslån
    • Kompar
    • Fakturino
    • Creddo
    • CrediNord
    • CapitalBox
    • Toborrow
    • Froda
  • Mer om företagslån
    • Företagslån ränta
    • Företagslån småföretag
    • Företagslån aktiebolag
    • Företagslån till handelsbolag
    • Företagslån Enskild firma
    • Företagslån utan UC
    • Företagslån utan säkerhet
    • Företagslån nystartat företag
    • Checkkredit
    • Rörelsekapital
    • Factoring
    • Budget för företag
    • Affärsplan
    • Kreditlina eller företagslån?
    • Företagslån utan borgen
    • Jämför företagslån
    • Budget för företag
    • Företagsförsäkring
    • Factoring
    • Företagsförsäkring
    • Brygglån: Så funkar det och vad du bör tänka på
    • Uppstartslån – Starta företag och få lån som nyföretagare
    • Företagslån för byggföretag
    • Företagslån med betalningsanmärkningar
    • Få in de första kunderna – 13 tips att få dig lyckas!
  • Nyheter
  • Plata Invest & Consulting Aktiebolag
  • Södergatan 16, 211 34 Malmö
  • Organisationsnummer: 559328-8813
  • kundservice@foretagslan.nu
  • 010 138 83 53
youtube linkedin facebook instagram
Sälj dina fakturor och få betalt idag! Integritetspolicy Villkor Cookie preferenser Kontakta oss