Johan Alfredsson / januari 10, 2023
Likviditet är ett begrepp som anger företagets tillgång på likvida medel så som kontanter och saldon på bankkonton. Det blir därmed en ögonblicksbild över företagets kortsiktiga betalningsförmåga.
Ett företag behöver alltid ha kapital tillgängligt för att kunna betala löpande kostnader så som löner, materialinköp, försäkringar m.m. Dessutom bör det finnas en viss buffert för oförutsägbara händelser. Hur stort kapital, dvs. likviditet, som krävs beror bland annat på bransch, företagets storlek samt skulder och tillgångar.
Likviditeten är alltså företagets totala tillgångar på bankkonton och visar därmed dess kortsiktiga betalningsförmågan.
Ett företags likviditet anger enbart dess betalningsförmåga med likvida medel. Men begreppet tar inte hänsyn till skuldernas storlek, varulager eller tillgångar som lätt kan omsättas till pengar. En bredare bild ges därmed med följande begrepp.
Kassalikviditet – Nyckeltal som visar förhållandet mellan likvida medel och företagets skulder. Detta genom att likviditeten divideras med skulderna. Blir talet 1 (dvs. 100 %) skulle företaget kunna betala av samtliga skulder direkt och därefter inte ha en krona kvar på kontot.
Vad som är bra kassalikviditet beror primärt på vilken bransch som företaget är verksam inom. Som exempel kan fastighetsföretag nämnas som nästan alltid har högre skulder är kapital på deras bankkonton.
Balanslikviditet – Nyckeltal som visar förhållandet mellan likvida medel, plus varulager, och företagets skulder. Det blir en lite mer rättvis bild av företagets betalningsförmåga förutsatt att varulagret består av varor som lätt förväntas kunna säljas. I detta läge kan även tillgångarnas relativa likviditet bedömas, vilket förklaras nedan.
Med tillgångars relativa likviditet menas hur snabbt och enkelt en tillgång kan omsättas till pengar. Ett företag som håller börsnoterade aktier kan mycket snabbt sälja dessa över den likvida marknad som aktiemarknaden är. Har de istället fastigheter kan det ta flera månader att omsätta dessa till pengar.
Även dessa tillgångar påverkar därmed företagets möjligheten att betala kortfristiga skulder även om de inte räknas in i dess likviditet.
Om ett företag är illikvid innebär det att inte har möjlighet att betala sina kortfristiga skulder. Det primära målet blir därmed att snabbt öka likviditeten. Om detta inte lyckas kan företaget försättas i konkurs. Förväntas problemet lösas inom en begränsad tidsperiod brukar det däremot gå att hitta lösningar med leverantörer och kreditgivare via exempelvis avbetalningsplaner.
Ett företag kan alltså gå i konkurs, trots goda ekonomiska siffror, om de blir illikvida och inte lyckas hantera situationen.
Att ett företag har stor likviditet innebär att de har stor handlings- och betalningsförmåga. Men det finns en nackdel om summan är större än företagets förväntade behov. Den avkastning som nås på likvida medel är enbart bankräntan, vilket generellt är lägre än inflationen. I realitet förloras därmed företaget köpkraft på den likviditet som hålls under längre perioder.
Alternativet är att investera kapitalet och på detta sätt uppnå en högre avkastning. Utifrån att bankkontots ränta är låg behövs inte speciellt hög avkastning för att den ska vara bättre än kontoalternativet.
Som förklaras ovan behöver inte dålig likviditet vara ett tecken på svag ekonomi. Om ett företag återkommande har dålig likviditet är det snarare ett tecken på att kassaflödet behöver förbättras. Risken är annars att företaget exempelvis inte kan köpa in varor, eller göra andra investeringar, på grund av kapitalbrist.
Nedan presenteras 10 sätt att förbättra likviditeten kortsiktigt samt lite mer långsiktigt. Vilken väg som bör väljas beror både på tidsperspektivet samt om det är engångstillfälle eller återkommande problem.
Ett företagslån förbättrar företagets likviditet, däremot inte dess kassa- eller balanslikviditet. Exempelvis kan ett samlingslån tecknas för att lösa dyrare lån, krediter och övriga skulder. Därmed kan månadsbetalningen på dessa minska varpå problemet förbättras långsiktigt. Företagslån används även vid inköp av fastigheter, inventarier och varulager.
En emission innebär att kapitalanskaffning sker genom att nya aktier ges ut. Det kan vara ett alternativ för större företag och primärt de som är börsnoterade. Men det förekommer även att emission genomförs av onoterade bolag. I detta fall kan exempelvis affärsänglar eller riskkapitalbolag bidra med kapital.
Vid återkommande likviditetsproblem kan factoring vara en smidig lösning. Direkt efter att kundfakturorna skapats skickas de till ett kreditbolag som därmed betalar dessa inom 24 timmar. Det är sedan kreditföretaget som driver in skulden från kunden.
Med hjälp av factoring får företaget alltså in kundfordringarna inom ett dygn, i stället för att behöva vänta exempelvis 30 eller 45 dagar.
Genom att förlänga betalningsvillkoren hos leverantörer och/eller ha korta betalningsvillkor för kunder kommer kassaflödet bli bättre och risken för likviditetsbrist minska.
När köp sker av dyra inventarier och fordon kan en stor del av företagets kapital låsas upp i dessa inköp. Ett alternativ är därför att hyra/leasa. Därmed betalas en fast avgift per månad i stället för en stor engångssumma.
En likviditetsbudget är en planering över hur kassaflödet förväntas bli och visar därmed att företaget kommer att ha det kapital som krävs för att driva verksamheten. I denna budget ingår exempelvis ingående värden, förväntade kundbetalningar, nya lån/krediter samt löner, skattebetalningar, varuinköp och hyror.
Se över kostnader som kommer att uppstå i närtid och försök att minska dessa. Det kan vara allt från att säga upp prenumerationer till att avsluta kontorsplatser (förutsatt att det är kort uppsägningstid). Kanske kan vissa kommande kostnader även skjutas på framtiden.
Att sälja inventarier och andra tillgångar är en av de sista vägarna som företaget väljer vid brist på likviditet. Men det är samtidigt en av de vägar som snabbast genererar pengar till företaget.
Kapital kan vara bundet i allt från fordon till lager. Att minska lagret och söka efter en bättre logistiklösning kan därmed vara en långsiktig lösning.
Ett alternativ till att fakturera efter att ett stort arbete är utfört är att dela upp arbetet i ett flertal delar. Därmed kan även delfakturering ske löpande.
Skribent