Johan Alfredsson / maj 19, 2022
Att köpa och sälja fakturor är ett effektivt sätt att stärka kassaflödet i företaget. Framför allt mindre företag hamnar nämligen ofta i ett läge där kassaflödet blir ansträngt. Detta gäller inte minst om dessa har större kunder som gärna vill få 30 till 90 dagar på sig att betala sina fakturor. Som företagare vill du erbjuda kunderna denna betalningstid för att hålla dem nöjda. Samtidigt kan ditt företags ekonomi påverkas negativt om du inte kan vänta en till tre månader på att få betalt.
Långt ifrån alla småföretagare är medvetna om möjligheten att sälja fakturor för att stärka kassaflödet. Större företag känner dock till denna lösning väldigt väl och använder den strategiskt för att förbättra sin likviditet. Så varför skulle du vilja sälja en faktura, kanske du undrar?företag
Många företagare väljer att köpa och sälja fakturor för att stärka kassaflödet. Genom att sälja en faktura kan du fortare få betalt för fakturan och på så vis förbättra likviditeten. Tillsammans med fakturabelåning är detta en tjänst som går under paraplybegreppet factoring.
Även större företag använder sig av dessa alternativ för att minska tidsspannet mellan försäljning och betalning. Strategin stärker alltså kassaflödet och gör det enklare att hantera företagets egna utgifter.
Factoring har förstås flera fördelar såväl som ett antal nackdelar. En viktig fördel är att det är enklare för företag att få finansiering på detta sätt jämfört med att ta ett banklån. Därför är denna finansieringsform särskilt populär bland mindre företag som har en försäljning men få tillgångar att använda som säkerhet för lån.
Du måste såklart hitta en köpare för att kunna sälja din faktura. Så vem vill egentligen köpa din faktura? Svaret är att det finns så kallade factoringbolag vilka tillhandahåller tjänster inom factoring. Dessa inkluderar såväl fakturaköp som fakturabelåning. De köper gärna dina obetalda kundfakturor mot en avgift och förkortar ledtiden mellan försäljning och betalning.
Om du vill sälja obetalda fakturor är det alltså till ett factoringbolag du bör vända dig. Det finns flera sådana aktörer på den svenska finansmarknaden. Dessa fungerar som en slags mellanhand mellan ditt företag och de kunder vars fakturor du säljer till factoringbolaget. Detta på så vis att de ger dig ett slags förskott på fakturan och sedan driver in skulden av din kund.
Ett fakturaköp kan antingen ske med regress eller utan sådan. Om ditt factoringbolag väljer att köpa din faktura med regress innebär detta att de gör köpet med ett förbehåll. För om din kund inte betalar sin faktura som planerat sker en regress (återgång) av fakturan till ditt företag. Skulden brukar då vanligtvis regleras mot framtida fakturaköp.
När ett factoringbolag köper en faktura med regress är alltså risken lägre för dem. Det är ditt företag som behåller hela risken och ansvaret för den aktuella skulden.
En annan variant av fakturaköp är när du kan sälja en faktura utan regress. Här finns det nämligen ingen återgång utan factoringbolaget tar då på sig risken och ansvaret för skulden. Om kunden inte skulle betala sin faktura i tid drabbar detta därför inte ditt företag.
Factoringbolag är ofta lite mer försiktiga med att köpa din faktura utan regress. Men om du har möjlighet att sälja en faktura på detta vis är detta vanligtvis att rekommendera då risken är lägre för dig. Å andra sidan brukar samtidigt kostnaden vara lite högre.
Fakturabelåning är en annan variant av factoring. Här tar du i princip ett lån med din faktura som säkerhet. Du kan ofta låna omkring 60-95 procent av fakturabeloppet. Factoringbolaget har fakturan som en säkerhet för lånet.
Som vi redan har nämnt är det ofta mest fördelaktigt att sälja en faktura utan regress istället för att belåna den. Men fakturabelåning kan också vara ett bra alternativ när du vill stärka kassaflödet och förbättra ditt företags likviditet.
Alla de olika varianterna av factoring bör ses som olika verktyg i en verktygslåda. De kompletterar varandra snarare än att den ena varianten skulle vara en bättre lösning än den andra. Så läs gärna på lite mer om fakturabelåning och vad det egentligen innebär att sälja en faktura!
Skribent