Johan Alfredsson / november 10, 2022
När företag behöver köpa maskiner eller dyra inventarier finns bland annat alternativen att välja på företagslån eller leasing. Vilka fördelar och nackdelar finns hos dessa två finansieringsalternativ?
Företagslån kan tecknas på lånebelopp från några tusen kronor till flera miljoner. Vid större belopp krävs i regel någon säkerhet för lånet. Ska exempelvis lånesumman användas för inköp av en större maskin kan eventuellt den maskinen användas som säkerhet, dvs. belånas. Vid dessa tillfällen behöver en kontantinsats betalas. Det går alltså inte att belåna ett fordon, eller en maskin, till hela dess marknadsvärde.
Används företagslån som finansieringsform äger företaget den egendom som köps. Detta till skillnad mot leasing där det är kreditföretaget som står som ägare.
Den primära fördelen med att finansiera inköpet via företagslån är att företaget äger maskinen. Därmed uppstår friheten att exempelvis modifiera, sälja eller hyra ut maskinerna. Det finns inget avtal kring hur de får användas osv.
Att äga maskinerna kan även vara ekonomiskt bättre än att leasa dem. Detta utifrån att kreditföretaget som erbjuder leasing behöver nå en viss vinst på denna tjänst.
En nackdel med finansiering via lån är att kontantinsats behöver betalas om lånet tecknas med maskinerna som säkerhet. Det är visserligen möjligt att teckna lån utan säkerhet med då kommer långivaren erbjuda högre ränta.
Företaget tar även en större risk eftersom alla kostnader för service och reparationer behöver betalas. Dessutom kan det vara svårt att sälja vidare dessa maskiner när behovet inte längre finns.
Många förknippar leasing enbart med fordon med är även möjligt att leasa maskiner och dyrare inventarier. Om inte leverantören själv erbjuder leasing finns möjligheten att gå via kreditgivare som har denna lösning. I detta fall behövs en offert från leverantören som underlag varpå kreditgivaren kan skapa ett leasingupplägg som passar företaget. Vid denna lösning är det alltså kreditgivaren som äger dessa maskiner varpå företaget hyr de via långtidshyra (leasing).
Vid leasing är av bilar är halva momsen avdragsgill. Är det maskiner och inventarier är hela momsbeloppet avdragsgillt. Ny bil till företaget kan vara en bra ide att leasa istället för att köp.
Med leasing skapas en stabil månadskostnad för en bil, maskin eller dyra inventarier. Det är enkelt att beräkna denna post i budgeten och några oväntade kostnader kan inte uppstå. Detta eftersom eventuella reparationer och service kan ingå i leasingavtalet.
Dessutom kan det som leasas lämnas tillbaka till kreditgivaren efter att leasingperioden tar slut. Det finns därmed ingen risk att företaget har maskiner som inte kan säljas vidare när de inte längre behövs.
Eftersom någon kontantinsats inte krävs påverkas inte heller företagets likviditet. Eftersom företaget inte äger maskinen ska den inte lyftas upp på balansräkningen.
Den primära nackdelen med leasing är att företaget är bundet till detta avtal i exempelvis tre år. Det är visserligen möjligt att lösa avtalet i förtid men det innebär generellt en mycket hög kostnad.
Med förändrade förutsättningar kring produktion och distribution kan företagets behov av bilar, maskiner och inventarier ändras över tid. Det är därför viktigt att enbart välja leasing om företaget med säkerhet kommer behöva maskinerna under leasingperioden.
En annan nackdel är risken att leasing kan bli dyrare än att finansiera inköpet via lån. Den ökade tryggheten i att hyra kan återspeglas i en högre totalkostnad.
Skribent