Johan Alfredsson / maj 25, 2022
Flera olika faktorer som verkar självständigt av varandra sätter press på företagandet i Sverige såväl som i andra länder just nu. Till de främsta faktorerna hör: flaskhalsar i de globala leveranskedjorna, stigande räntor och inflation samt en ökad omvärldsoro. Detta gör att många bankchefer nu tror på en sämre utveckling för konjunkturen. Men trots detta ökar antalet företagslån under året 2022. Detta visar en undersökning från Almi.
Enligt den undersökning som Almi regelbundet gör tror en majoritet av de tillfrågade bankerna på ökad utlåning. 52 procent av bankkontoren tror att antalet nya företagslån ökar under året 2022 på kort sikt. Detta enligt en undersökning som baseras på telefonintervjuer gjorda under mars månad i år.
Almi gör denna undersökning en gång per kvartal. När siffrorna för december månad 2021 presenterades trodde 60 procent på en ökning av antalet företagslån i närtid. I det senaste kvartalets undersökning har alltså andelen positiva svar minskat med 8 procent. Detta är dock inte särskilt märkligt med tanke på händelseutvecklingen i vår omvärld. Majoriteten av bankkontoren tror nämligen på att konjunkturen är på väg att försämras efter invasionen av Ukraina. Hela 60 procent uppgav att detta är deras vy, att jämföra med 17 procent i mätningen från december månad.
Fusioner och förvärv är ett paraplybegrepp som är vanligt förekommande inom företagande. Bägge dessa begrepp används för att beskriva det som sker när två företag slås samman. Detta är en strategi som så kallade förvärvsbolag använder på ett utstuderat sätt. Men även andra företag kan gynnas av fusioner och förvärv.
Enligt den undersökning som Almi har gjort ökar även aktiviteten vad gäller företagsutlåning till förvärv. Ett större antal bankkontor än tidigare har på senare tid lånat ut pengar för att det lånande företaget ska kunna förvärva ett (eller flera) andra företag. Samtidigt minskar andelen företagslån som går till inventarier, maskiner och varulager jämfört med det föregående kvartalet. Bygg- och anläggningsbranschen och tillverkningsindustrin är de två branscher som ligger i topp när det kommer till behovet av företagslån.
Under det första kvartalet i år har det även skett en ökning av andelen bankchefer som bedömer sig se en ökad svårighet att få företagsfinansiering. Sedan det förra kvartalet har andelen som svarar så i undersökningen från Almi ökat till 17 procent från blott 5 procent. Detta indikerar alltså att det kan vara svårare för företagen att få företagslån i år jämfört med ifjol. Trots detta ökar alltså antalet nya lån under 2022.
Britta Burreau är vd för Almi och kommenterar det hela med att Almi kan komplettera bankernas utlåning. Genom att göra detta delar Almi risken med dem och fyller därmed en viktig funktion. Till exempel ökade Almi sin andel under pandemin och har möjlighet att erbjuda företagsfinansiering i en högre utsträckning än idag. Så trots en ökad omvärldsoro är det alltså ingen ko på isen.
Skribent