Johan Alfredsson / juni 30, 2022
Är ert företag i behov av finansiering och ligger i startgroparna för att ansöka om ett företagslån? I sådana fall är goda råd dyra och ni kan behöva alla tips ni kan få för att ro i hamn ett så bra finansieringsavtal som möjligt. Här berättar vi om sju tips som kan hjälpa er i lite grann rätt riktning.
Många företagare känner sig frestade att ansöka om ett lån med en längre återbetalningstid. Ju längre återbetalningstiden är desto lägre blir nämligen månadskostnaden för lånet (allt annat lika). Men det finns goda skäl att inte begära en för lång återbetalningstid.
Ju längre tid som ni betalar av på lånet desto högre blir den totala räntan i kronor och ören. Därför är det viktigt att istället försöka hitta den perfekta balansen mellan återbetalningstid och månatlig kostnad. Den gyllene medelvägen är ett lån som har en lagom lång löptid samtidigt som månadskostnaden för lånet är hanterbar för företaget. Specifikt om ni söker om lån i start skedet av ert företag är det viktigt att kunna tillbaka lånet samt ha en plan.
Utöver löptiden finns det även flera andra beslut att ta ställning till när ni ansöker om ett företagslån. Ett sådant är huruvida ni ska välja ett lån med eller utan säkerhet. Skillnaden mellan dessa bägge alternativ är huruvida banken begär någon form av säkerhet eller inte.
Säkerheten är en tillgång som banken kan beslagta och sälja om ni inte betalar tillbaka lånet enligt de villkor som är överenskomna. Det skulle till exempel kunna röra sig om en fastighet, ett fordon, en värdefull maskin eller någon annan tillgång.
Det kan av förklarliga skäl låta skrämmande att behöva ställa ut en säkerhet för lånet. För ni vill ju inte att banken ska beslagta och sälja era tillgångar. Men det finns faktiskt en stor fördel med att tillhandahålla en säkerhet: lånet blir generellt sett billigare med en sådan. Detta beror på att banken känner sig mer trygg med att låna ut pengar till er om ni erbjuder en säkerhet för lånet. Därmed är sannolikheten stor att ni erbjuds en lägre ränta.
När ni ansöker om ett företagslån finns det en faktor som är viktigare att ta i beaktande än det mesta: räntan. Ni bör i den mån som är möjligt försöka att få ner räntan till en låg och behaglig nivå. För ju högre ränta ni lånar pengar till desto mer kostar lånet under dess löptid.
Samtidigt är det viktigt att även ha den första punkten i denna lista i åtanke: återbetalningstiden. För även om ni kan försöka att få ner räntan till en lägre nivå genom att välja en kortare löptid gäller det att hitta en bra balans. Därför bör ni sträva efter att hitta den gyllene medelvägen mellan dessa bägge faktorer.
Det är lätt hänt att man fokuserar uteslutande på räntan och den är såklart en viktig faktor. Men det kan även tillkomma avgifter av andra slag för lånet. Även dessa behöver såklart betalas av under löptiden och därför bör ni vara medvetna om hela avgiftsstrukturen.
Ta därför för vana att noggrant läsa igenom villkoren innan ni tecknar ett låneavtal. Vilka andra avgifter tillkommer utöver den månatliga räntan? Tillkommer möjligtvis en uppläggningsavgift, en avgift för omläggning av lånet, en lösenavgift och/eller förseningsavgifter? Fråga gärna banken om detta om ni är osäkra!
Det är sällan en god idé att jäkta med något här i livet. När det kommer till att ansöka om företagslån utgör den situationen inget undantag från denna regel. Därför är det bättre att låta det ta lite tid men samtidigt säkerställa att allt går rätt till.
Till exempel behöver ni ha ordning på den dokumentation som banken kommer vilja få inskickad i samband med ansökningsprocessen. Dessutom behöver ni ha låtit beslutet att låna pengar ha sjunkit in ordentligt. Detta för att få bättre koll på exakt vilket belopp ni har tänkt låna och under hur lång tid etc.
I samband med att ni ansöker om lånet kommer en kreditbedömning att göras av banken. Kreditupplysningar kommer då att tas på såväl företaget som på dess företrädare. Långivaren kommer även att gå igenom företagets finanser för att försöka bedöma hur god återbetalningsförmågan är. Därför är det viktigt att ni ansöker om ett lån först då tillfället är det rätta.
Så när är då det rätta tillfället att ansöka om ett företagslån? Om ni till exempel har haft ett kanonår där er omsättning och vinst har ökat mycket under året kan det finnas goda skäl att vänta lite grann. När årsbokslutet har lämnats in och banken kan ta del av detta kommer nämligen era finanser att se betydligt bättre ut. Därmed kan ni många gånger erbjudas bättre lånevillkor med det starka året i ryggen.
I en lågräntemiljö är pengar billiga och det är lätt att hitta investeringar som ger en god avkastning. I takt med att räntan kryper uppåt blir de lånade pengarna dock dyrare och avkastningen på det investerade kapitalet blir ofta lägre. Därför är det viktigt att inte låna pengar enbart för sakens skull.
Till syvende och sist kostar det en del att ta ett lån och därför bör ni bara låna pengar om ni har goda skäl att göra detta. Det är också viktigt att ni är medvetna om hur pengarna ska användas i verksamheten – dels för att maximera nyttan med lånet och dels för att kunna redovisa för banken hur ni har tänkt använda pengarna.
Skribent