För att ditt företag ska lyckas är det viktigt att det har en god kreditvärdighet. En god företag kreditvärdighet hjälper till vid förhandlar samt förenklar vid kreditköp. Kreditvärdighet är ett mått på ett företags finansiella förmåga att uppfylla sina betalningsåtaganden. Det kan påverkas av en rad faktorer, såsom tidigare betalningshistorik, företagets ekonomiska styrka och framtida utsikter, samt dess kassaflöde och skuldsättning.
En kreditvärdighet är ett mått på ditt företags lämplighet att ta lån.
Du kan ha en hög kreditvärdighet vilket innebär att långivaren anser att du har möjlighet att betala tillbaka ditt lån utan risk. Om du har en hög kreditvärdighet är chansen större att du får låna pengar. Du får oftast även bättre villkor, som till exempel lägre ränta, och har möjlighet att låna en större summa pengar.
Har du däremot ett lågt kreditvärde anser långivaren att risken är stor att du inte kan betala tillbaka. Har du en låg kreditvärdighet kan det hända att långivarna nekar dig lån eller sätter en mycket högre ränta som säkerhet. Om du får låna pengar brukar summorna du får låna inte vara så höga.
Kreditvärdighet räknas i kredit/ UC-score mellan 1 och 999. Ju högre kreditbetyg du har desto bättre.
Företag med en lägre kreditvärdighet eller som är nystartade kan ibland behöva ha en personlig borgen för att få lov att utnyttja krediter eller ta lån – i de fallen är ditt din personliga kreditvärdighet som påverkar.
När UC räknar ut ditt företags kreditvärdighet samlar de in en massa information om dig och ditt företag. Informationen använder UC sedan för att förutspå din riskklass.
Ser UC att företaget kan visa på ett positivt bokslut och en stabil styrelse ökar företagets UC- score medan det sjunker om det visar sig att det finns betalningsanmärkningar eller om många kreditupplysningar gjorts.
Anledningen till att UC reagerar på antalet kreditupplysningar är att det indikerar på att företaget ansökt om många lån och krediter sedan tidigare. Det kan innebära att företaget redan är belånat eller att företaget av någon anledning blivit nekad lån sedan tidigare. Många privatpersoner och företag använder därför tjänster där man kan få hjälp att ansöka om lån hos flera olika långivare samtidigt. På så sätt görs endast en kreditupplysning och chansen är högre att man hittar en villig långivare.
Det är viktigt att du har koll på din kreditvärdighet eftersom så många beslut fattas med den som grund. De flesta företag och långivare idag går efter din riskklass när de lånar ut eller beviljar kredit. Riskklasser räknas från 1 till 5 där 1 är lägst och fem är högst.
Vanligast är det ett krav att du ligger som minst i riskklass 3 för att få handla på faktura eller kredit. Detsamma gäller även vid offentliga upphandlingar.
Det lättaste sättet att ta reda på din kreditvärdighet är att köpa en kreditupplysning. Detta kan du göra på UC.se. En kreditupplysning visar ditt företags riskklass och annan information som kan vara relevant.
1.Betala alltid löner och fakturor i tid
Genom att vara noga med dina betalningar undviker du inte bara negativa betalningsanmärkningar, du samlar inte heller på dig några onödiga skulder.
2. Betala din skatt
Deklarera och betala alltid din skatt i tid. Har du en skatteskuld måste du se till att den genast regleras. Skatteskulder leder direkt till ett lägre UC- score.
3. Öka din vinst och vinstmarginal.
Ju mer ditt företag tjänar in under en längre tid desto bättre kreditvärdighet får företaget. Du kan öka företagets vinstmarginaler genom att antingen minska företagets omkostnader eller öka företagets omsättning.
4. Fakturera konsekvent
Fakturera dina kunder löpande för att uppnå ett stabilt kassaflöde. Ett stabilt kassaflöde minskar risken för likviditetsbrist och visar på att företaget har utarbetade rutiner.
5. Ta inte på dig för stora skulder
Har du skulder sedan tidigare kan det leda till att du inte kan ta nya lån alternativt att långivaren ökar räntan på det nya lånet. Ju högre lån du har, desto lägre kreditvärdighet har du.
6. Investera vinsterna
Försök att investera i ditt företag i stället för att ta ut högre löner eller liknande. Ju mer investeringar du gör desto mer blir ditt företag värt.
7. Var noga med ditt bokslut
Långivare tittar nästan alltid igenom ditt företags bokslut innan dem lånar ut pengar. UC tittar också igenom bokslutet när dem riskklassar företaget. Var noga med att lämna in ditt bokslut i tid.
Ett företags riskklass räknas inte bara efter själva företagets ekonomi. Även företagarnas privatekonomi spelar roll. Om företaget ligger på gränsen mellan två riskklasser kan beslutet väga över om:
Det kan vara svårt att få en hög kreditvärdighet till ett nystartat företag. Om långivaren inte kan se några tidigare uppgifter på företaget blir det svårt för dem att bilda sig en uppfattning. Nystartade företag anses alltid som en risk eftersom de inte hunnit etablera sig.
Öka din kreditvärdighet snabbare genom att:
Vara noga med dina betalningar. Ett företag som har betalningsanmärkningar får automatiskt ett lägre UC-score. Detta gäller även din privatekonomi.
Lämna in dina bokslut i tid och se till att dem är rätt ifyllda. Anlita en redovisningskonsult om du är osäker. Ha en ordentlig buffert undanlagd när du startar ditt företag för att eliminera risken för likviditetsbrist.