Att starta eget företag kan kännas stort och ibland till och med skrämmande. Men det är faktiskt inte så svårt som man tror. Det finns tre olika företagsformer och beroende på vilken form du väljer ser uppstarten lite olika ut. Genom vår guide kan du enkelt se hur du ska göra när du vill starta företag.
En enskild firma är den enklaste formen av företag. En enskild firma ägs endast av dig och du är själv personligt ansvarig för ditt företag och dess ekonomi. Du behöver alltså inte kompromissa eller skriva under några avtal med andra delägare. Viktigt att tänka på för dig som startar en enskild firma är att du och ditt företag ur ett juridiskt perspektiv är samma person.
Det krävs inte många steg för att starta en enskild firma.
Så här gör du:
Använd verksamt.se e-tjänst och fyll i alla uppgifter som krävs. Du kan samtidigt ansöka om F-skattsedel, registrera dig för momsredovisning och som arbetsgivare till Skatteverket.
Om du samtidigt tänker ha en anställning bör du istället ansöka om FA-skatt.
Om några uppgifter saknas i din anmälan kommer du behöva komplettera din anmälan. Ju snabbare du kompletterar dina uppgifter desto snabbare kan Bolagsverket fatta sitt beslut.
Det är bolaget som beslutar om företaget ska registreras och om ditt företagsnamn godkänns. När bolaget registrerats får du ett registreringsbevis och ett organisationsnummer.
Den här delen är egentligen frivillig och du behöver inte registrera ditt bolagsnamn hos Bolagsverket men om du inte gör det blir företaget inte namnskyddat. Detta innebär att om någon annan tar ditt företagsnamn och registrerar det kan det bli konsekvenser för dig eftersom en annan part nu har namnskyddat sitt företagsnamn. Du själv har då bara namnskyddat för ditt egna för- och efternamn.
Om du registrerar ditt bolagsnamn skyddas däremot företagsnamnet i det län du är verksam i. Vill du skydda ditt företagsnamn i fler län kostar det extra.
Tips:
Gör inga beställningar på produkter med ditt företagsnamn innan det är godkänt av Bolagsverket. Skulle Bolagsverket inte godkänna ditt företagsnamn är du fast med en massa dyra produkter som du sen inte kan använda.
Glöm inte att registrera ditt domännamn så fort som möjligt efter att ditt företag registrerats. På så sätt kan ingen annan ta det. Det är alltid en fördel om ditt domännamn matchar ditt företagsnamn för att du enkelt ska kunna bli hittad på nätet och för att ingen annan ska kunna ta det. Detta hindrar självklart inte dig från att ha fler domännamn än ditt företagsnamn.
Ett handelsbolag startas av två eller flera personer som gemensamt tar ansvar för företaget med sin personliga ekonomi. Detta kallas för personligt och solidariskt ansvar. De som tecknar ett handelsbolag kallas bolagsmän.
Så här startar ni ett handelsbolag steg för steg.
Alla bolagsmän måste komma överens om hur näringsverksamheten ska bedrivas. Detta kan göras muntligt men ett skriftligt avtal rekommenderas alltid.
I ett kompanjonavtal bör det bestämmas om saker som:
När ni vill starta upp ett handelsbolag gör ni det genom att registrera er på verksamt.se. Här fyller ni i information om ert företag.
När ni registrerat er blir ert företagsnamn skyddat inom ert län. Vill ni skyddsregistrera ert företagsnamn i fler län tillkommer en extra kostnad
3. Komplettera uppgifter
Ni kan behöva komplettera uppgifter om något saknas. Verksamt.se tar hand om dialogen mellan er och Bolagsverket och hjälper er vidare.
4. Bolagsverket beslutar
Om Bolagsverket beslutar att godkänna handelsbolaget registreras ni som bolag och får ett registreringsbevis. I registreringsbeviset står bland annat ert organisationsnummer.
När bolaget blivit registrerat blir det en juridisk person. Handelsbolaget har därför rätt att:
Handelsbolaget har en skyldighet att anmäla en eller flera verklig/a huvudman/ män inom fyra veckor. En verklig huvudman äger den yttersta rätten till företaget, bär det yttersta ansvaret och har befogenhet att kontrollera företaget.
Ett aktiebolag startas av en eller flera stiftare. Ett aktiebolag ägs av alla som innehar aktier i bolaget, ju fler aktier man har desto större inflytande har man.
Så här bär du /ni er åt för att starta ett aktiebolag steg för steg.
En stiftelseurkund är ett dokument som fylls i av samtliga stiftare och som sedan skickas in till Bolagsverket. När alla stiftare fyllt i stiftelseurkunden räknas aktiebolaget som bildat.
En stiftelseurkund ska innehålla:
• Datum för stiftandet
• Hur mycket som ska betalas per aktie
• Hur många aktier som var stiftare tecknar
• Namn, personnummer och adress till samtliga styrelsemedlemmar
• Företagsnamnet
• Vad som gäller om eventuell överkurs måste fördelas.
• Beslut om att aktierna kan betalas med apportegendom. (Egendom i stället för pengar)
Du/ ni som startar ett aktiebolag kan köpa aktier i företaget. Ange hur många aktier alla stiftare vill köpa i stiftelseurkunden. Alla som köper aktier betalar till ett speciellt upprättat konto eller med apportegendom. Har du ett privat aktiebolag behövs ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Har du ett publikt aktiebolag behövs minst 500 000 kr i aktiekapital.
Din bank hjälper dig att ordna dem banktjänster och intyg du behöver. Banken måste också skicka in ett bankintyg, som visar att aktiekapitalet är inbetalt, till Bolagsverket.
Anmälan måste lämnas in och betalas senast 6 månader efter att stiftelseurkunden skrivits under.
Bolagsverket beslutar om och registrerar ert företag. I samband med att företaget registreras får ni ett organisationsnummer och företaget räknas som uppstartat.
Ni måste anmäla en verklig huvudman till Bolagsverket senast 4 veckor efter registreringen. En verklig huvudman kallas du eller de personer som är ytterst ansvariga för företaget. Den verkliga huvudmannen äger och kontrollerar aktiebolaget.
Precis som vid tecknandet av ett handelsbolag så blir aktiebolaget en egen juridisk person och kan teckna avtal, äga saker samt anställa folk.
Tips: Registrera ett domännamn så fort som möjligt efter registreringen. För att ert företagsnamn och domännamn ska matcha är det bäst att registrera domännamnet innan någon annat tar det.
Beställ inga skyltar och trycksaker med företagets namn innan namnet är godkänt av Bolagsverket. Skulle namnet inte gå igenom har ni slösat onödiga pengar.