Factoring är ett sätt för företag att snabbt få in pengar för sina fakturor. Genom fakturabelåning (att sälja fakturor) kan ditt företag få betalt för fakturorna på en gång istället för att behöva vänta tills de förfaller. Det finns dock vissa saker som du bör tänka på innan du väljer att sälja en faktura. Här går vi igenom allt som är värt att känna till om denna finansieringslösning!
Få ett kostnadsfritt prisförslag
Factoring är ett begrepp för att belåna eller sälja fakturor till ett factoringbolag. Detta kan ett företag välja att göra för att få betalt direkt istället för att behöva vänta.
Det är nämligen kutym att företag som fakturerar sina kunder tvingas vänta en ganska lång tid på betalningar. I vissa fall sker betalningen först inom upp till 90 dagar från fakturadatumet.
Detta kan såklart ha en negativ effekt på det säljande företagets kassaflöde och likviditet. Framför allt mindre företag kan möta svåra ekonomiska utmaningar till följd av kundbetalningar som sker lite längre fram i tiden.
Med factoring kvittar det när kunden ska betala fakturan, du får betalt istället för 30 dagar eller x antal dagar så fort fakturan blivit registrerad och godkänd. Att sälja eller belåna sina fakturor har blivit mer vanligt på senaste tiden och används i större utsträckning av både små företag som stora företag.
Som tur är finns det företag som tillhandahåller factoringtjänster. Dessa factoringbolag kan företag vända sig till för att belåna eller sälja fakturor. Istället för att behöva vänta på betalningar från sina kunder kan företagen få betalt direkt via till exempel fakturaköp. Istället för att behöva vänta 30-90 dagar på betalning får de därmed betalt redan samma dag eller nästkommande arbetsdag.
Så hur fungerar factoring i praktiken, kanske du undrar? Vi kan exemplifiera detta genom att ponera att du väljer att sälja en faktura med ett fakturabelopp på 20 000 kr till ett factoringbolag. Factoringföretaget tar 2 % i avgift och går alltså med på att betala ditt företag 19 600 kr.
Det brukar dock inte gå till på så vis att du får hela beloppet, d.v.s. 19 600 kr, utbetalt på en och samma gång. Istället kanske du får till exempel 85 % av fakturabeloppet utbetalt på direkten. I sådana fall får du i detta fall 16 660 kr först. När din kund sedan har betalat sin faktura får du de återstående 2 940 kr. Allt som allt har du då fått 19 600 kr, vilket motsvarar 98 % av fakturabeloppet.
Det behöver dock inte vara exakt 85 % av fakturabeloppet som betalas ut direkt. Generellt sett brukar mellan 70 och 90 procent av det fakturerade beloppet betalas ut på direkten. Resten av detta belopp utbetalas sedan när kunden har betalat fakturan.
Till syvende och sist handlar factoring om en avvägning. Fakturaköp gör som sagt att ditt företag slipper vänta månader på kundbetalningar. Å andra sidan kostar tjänsten förstås en liten slant. Så vad kostar det mellan tummen och pekfingret?
I utbyte vill factoringbolaget ofta ha omkring 2 till 5 procent av fakturabeloppet för besväret. Fakturabelåning brukar oftast betalas ut inom 24-timmar.
Företaget behöver tjäna pengar på att tillhandahålla sin tjänst. Därför tar de ut en avgift för den. Denna avgift brukar alltså ligga på ett fåtal procent av det fakturerade beloppet.
Dessutom kan det finnas fler faktorer utöver dessa som det enskilda factoringbolaget tar med i sin beräkning. Fakturabelåning innebär med att andra ord att kundfakturor belånas mot en avgift.
Det kan vara en bra idé att samarbeta med ett factoringbolag om du vill kunna hantera problem kopplade till kassaflödet eller kortsiktiga utgifter i företaget. Detta gäller framför allt om du inte kan beviljas ett företagslån eller behöver skyndsam tillgång till kapital.
När du väljer mellan olika factoringbolag kan du med fördel göra ditt val utifrån dessa aspekter:
Exakt hur du väljer att värdera de olika beståndsdelarna är dock upp till dig! Factoring bolagen tjänar genom att de säljer eller belånar fakturor hos sina kunder mot en risk därav krävs det att företaget intecknar sina fakturor.
Om du väljer att sälja en faktura med regress betyder det att ditt företag tar hela risken. Det betyder att företaget behöver betala tillbaka fakturabeloppet till factoringbolaget om kunden i slutändan inte skulle betala sin faktura. Detta sker genom en slutreglering där skulden regleras mot ditt saldo hos factoringbolaget.
Factoring utan regress innebär att factoringbolaget inte kan backa från beslutet att köpa fakturan. Det betyder att de tar merparten av kreditrisken, för om din kund inte betalar fakturan tvingas factoringbolaget hantera detta. De kan då driva in skulden eller ta den som en kreditförlust.
Nackdelen med att sälja fakturor utan regress är att det generellt sett kostar lite mer. Detta beror alltså på att factoringbolaget tar en större del av kreditrisken. Därmed vill de ha en liten premie för besväret. Å andra sidan är detta alternativ lite tryggare för din del.
För vissa företag är factoring med regress det bästa alternativet. Andra företag gynnas istället mer av factoring utan regress. Vilket alternativ som är bäst i ditt specifika fall beror på hur ditt företags situation ser ut mot factoring.
Du behöver helt enkelt göra en avvägning mellan risk och pris. Factoring med regress är lite billigare men samtidigt mer riskfyllt. Factoring utan regress är istället lite mer kostsamt men också förenat med en lägre risk. Därför bör du analysera ditt behov av likviditet och ställa detta mot den förmodade kreditrisken och kundens kreditvärdighet.
Factoring är en finansieringsform kan nämligen hjälpa ditt företag att stärka sitt kassaflöde och undvika flaskhalsar till följd av kunder som är sena med betalningarna. Genom att få pengarna snabbare kan du återinvestera kapitalet i din verksamhet och fortsätta tillväxtresan.
Det är dock viktigt att du jämför factoringbolag för att hitta den rätta leverantören för just ditt företag. Genom att jämföra de olika alternativ som finns att välja mellan kan du kanske hitta ett bolag vars factoringtjänster möter ditt behov på ett bättre sätt.
Det kan även vara en bra ide innan och se om factoring bolaget har en integration mot det system ert företag använder vid fakturering bland annat fortnox och visma. Det brukar även gå bra att skicka in de med e post.
När du jämför finansbolag bör du jämföra aktörerna utifrån följande egenskaper och förbättra era chanser att hitta rätt långivare:
Vanliga frågor och svar
Vad är factoring?
Factoring är ett sätt för företag att få in pengar för sina fakturor snabbare. Genom factoring eller fakturabelåning som det även kallas kan ditt företag få betalt för fakturor på en gång istället för att vänta tills de förfaller.
Hur funkar factoring?
Vi kan ge ett exempel fall hur factoring fungerar:
Du väljer att sälja en faktura med beloppet 200 000 kr till ett factoringbolag, bolaget tar 2 % i avgift och utbetalar 196 000 kr till ditt företag. Vanligtvis får du inte ut hela beloppet direkt utan mellan 80-95% av faktura beloppet. När din kund betalar för sin faktura får du de återstående 10-20 %. När allt är väl gjort och klart har du 98% av fakturabeloppet.
Vad kostar factoring?
I utbyte mot tjänsten tar factoringbolagen oftast mellan 2 – 5 % av fakturabeloppet, summan brukar oftast betalas ut inom 24-timmar.