Som småföretagare måste man ha koll på sin ekonomi. För att skapa en bra koll så behöver man skapa en budget på vad man kommer att ha för intäkter och kostnader. Det hela handlar om att förstå och organisera sin ekonomi på ett bra sätt både på kort sikt, men framförallt på lång sikt. Ibland kan verksamheten behöver stabiliseras med ett lån och då kan vi självklart hjälpa till.
Har man ordentligt koll på allt sm rör ekonomin inom företaget så är det betydligt lättare att ta både bekväma och obekväma beslut. Det kan vara beslut som måste tas för att företaget ska växa.
Redovisning av ekonomi inom ett företag kräver också att man inte får slarva med sin ekonomi. Har man fullständig kontroll på vad som händer och vad som påverkar eventuella intäkter/utgifter så har man ett betydligt bättre utgångsläge för att göra ”rätt” prioriteringar när det t.ex. gäller att investera i någon ny produkt eller tjänst. Skulle ett företagslån tillföra något?
Även om man har gjort en riktigt bra budget så är det inte alltid den kan förverkligas i praktiken. Det kan vara externa saker som man inte hade räknat med och ibland har man kanske varit för optimistisk. Det är en sällan en budget håller till 100% så därför är det viktigt att man verkligen följer upp sin budget. Korrigering av sin budget bör dock inte göras varje gång något avviker, för då har budgeten i sig mist sin funktion.
Varför man tar ett företagslån finns det inget generellt svar på eftersom det beror så väldigt mycket på vilken verksamheten man bedriver.Är det t.ex. utrustning som går sönder och verksamheten är känslig för detta så kan ett lån behövas för att kunna hålla igång sin verksamhet. Det kan också t.ex. handla om renovering av en lokal som på kort sikt är en kostnad, men på lång sikt kan vara en investering. Oavsett vad man ska ha sitt företagslån till så bör man i sin budget budgetera med viss försiktighet, t.ex. att lägga på några procent extra för oväntade höjningar på en ränta om man t.ex. tar ett lån med rörlig ränta.
I starten kan det vara en bra ide att göra en startbudget för att veta vilka investeringar som kan behövas för verksamheten. Startbudget visar vilka kostnader som kommer på kort sikt samt vilka möjligheter det finns att finansiera de och med vilka medel. Startbudgeten omfattar även fakturor du måste betala i starten av företag exempelvis för hemsida, uppstartskostnad mm.
En resultatbudget att använda som räkneverktyg var du räknar hur mycket du måste sälja för att cäka alla kostnader samt gå i vinst detta kan vara en bra ide att ha i åtanke även när man sätter upp prissättningen. Resultatbudgeten visar det förväntade resultatet, budgeten sammanställer intäkter och kostnader samt den uppskattade resultaten för en period.
Att styra med budgeten för företagen är en bra ide dock är det inte riktigt verkligheten hur företaget mår. En vältänkt och realistiskt budget visar även risker samt möjligheter i verksamheten det funkar som ett stör för att uppnå målen i verksamheten.
Likviditetsbudgeten visar om du kan betala dina räkningar och även om året är ett positivt kan svackor i likviditeten innebära att det saknas resurser att betala företagets utgifter.
Genom att göra en budget planerar du bättre för framtiden av verksamheten, därav är det viktigt att ha en plan för företagets ekonomiska framtid. Detta skapar en tydlighet och du får en röd tråd. En genomtänkt och realistisk budget visar risker samt möjligheter i företaget samt ett sätt att sätta mål med stöd från budgeten.
Att skriva en budget från start till slut är viktigt och det är enkelt att missa viktiga nyckelmoment eller utgifter. Därför är det viktigt att få med fasta samt tillfälliga utgifter i din budget. Vi ger er exempel nedan på några av de. Intäkter samt utgifter kan se olika utifrån olika branscher, nämnvärt är att inte underskatta eller överskatta siffrorna.
Ett exempel på en intäkt: försäljning av en produkt eller tjänst.
Exempel på utgifter:
Kan företaget ta hjälp av ett företagslån?
Att ta kommando över din finansiella situation är viktigt såväl rörliga kostnader som oförutsedda utgifter. Det kan dyka upp oförutsedda händelser som du är mer eller mindre beroende av ett företagslån. Du kan exempelvis behöva expandera er verksamhet, produktionen eller lagret, eller så behöva anställa.
Det kan förekomma att du omedelbart behöver tillgång till likviditet för att förhindra din tjänst eller produktionskapacitet stanna. Då kan ett företagslån vara tänkvärd dock bör du räkna ut dina utgifter mot inkomster. Ett lån kan vara ett lyft för verksamheten man får dock inte glömma att betalas tillbaka. Hitta långivare som erbjuder snabba företagslån samt kan du jämföra UC-fria företagslån och lån som endast kräver personlig garanti som säkerhet.
Du kan öka dina chanser för att få ett lån genom en tydlig budget och siffror. Banker och lån samt kreditgivare gillar när företag redan är förberedda samt att presentera en budget då ökar du chanserna att få ett lån. Detta kräver självklart en lönsam ide och du behöver inte ta på skulder och betalningar. Resultatet av denna artikeln är att du förfarande tjänar på att skapa en tydlig budget för ditt företag, dessutom ökar chanser till lönsamhet samt hjälper dina investeringar att fortsätta växa.